Uusi ohjelmaosio tapahtumassa – mikä on roast?
Rap SM Freestyle Battle lanseeraa tänä vuonna uuden ohjelmaosion nimeltä roast. Siinä toisiaan roastaavat tapahtuman tuomaristossakin istuvat Yavis ja Juno, joilta molemmilta nähdään illan mittaan myös omat livekeikat.
Kummallakin on aiempaa kokemusta Rap SM -kisoista niin kilpailijana kuin tuomarina. Toisiinsa kaksikko on kuitenkin tutustunut täysin toisenlaisissa merkeissä.
– Hahah, Juno ei varmaan halua että kerron tätä mut ollaan tavattu maailman epä-räpeimmällä tavalla kun mä tuotin Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaa vuonna 2013 ja Juno oli kisaamassa ohjelmassa. Eli siitä on vähän liiankin helppo roastata molempien toisiaan. Myös yleisö saattaa roustata meitä siitä nyt kun ovat lukeneet tämän, Yavis nauraa.
Roastaamisen käsite on todennäköisesti entuudestaan tuttu useimmille stand up -komiikan ystäville, mutta sitä lienee silti syytä avata hieman. Mistä on kyse?
BRUTAALIA RAKKAUTTA
Kaikessa yksinkertaisuudessaan roastin ideana on herjata kohdetta pilke silmäkulmassa hiukan samaan tapaan kuin rap-battlessa. Yhtenä erona on se että siinä missä battlen osapuolet voivat olla toisilleen tuntemattomia, on roastissa kohteen luonne ja taustat roastaajalla tiedossa.
– Roast tulee rakkauden ja kunnioituksen paikasta. Roastaajan ja roastattavan pitää tuntea ja olla samalla sivulla siitä mitä tapahtuu. Toinen antaa rakkautta brutaalissa verbaalisessa muodossa ja toinen ottaa vastaan, Yavis selittää.
Tapahtumassa nähtävä roast on erittäin hiphop-henkinen, vaikka osapuolet eivät esittelekään freestyle-osaamistaan eikä ilmaisumuotona toimi muutenkaan rap. Roastaaminen tapahtuu etukäteen kirjoitetuilla ja tarkkaan harkituilla teksteillä.
– Se on vähän kaksipiippuinen juttu nowadays mistä suututaan ja loukkaannutaan, mutta musta sellanen törkyhuumori on nastaa ja viihdyttävää kunhan ei ole mitään oikeasti liian henkilökohtaisia läppiä ja loukkauksia, Juno pohtii.
Juno kuvailee Yavista televisiopuolen mentorikseen ja tukipilarikseen, jopa jonkinlaiseksi televisiomaailman isosiskohahmoksi. Kaksikolla on siis yhteistä historiaa ja kumpikin on ollut musiikkinsa kautta julkisuudessa, joten lähtökohdat viihdyttävälle roastille ovat kunnossa.
– Olis kiva pystyä sanomaan että Junoa on mahdoton roastata mutta en pysty valehtelemaan. Hän on sellainen pörröinen sytytyspala joita käytetään takassa. Syttyy helposti ja palaa pitkään, Yavis piruilee.
– No oon mä varmaan helpompi roustattava kuin Yavis mutta se jää nähtäväksi, Juno kuittaa nauraen.
Yavis alleviivaa että roastin kohteeksi päästään, ei jouduta. Roastatuksi tuleminen on kunnia ja se kertoo siitä, että roastattava on onnistunut saavuttamaan elämässään jotakin huomiota herättävää.
YMPYRÄ SULKEUTUU
Kaksikosta etenkin Yaviksen elämään Rap SM -kisoilla on ollut käänteentekevä vaikutus. Nainen kertoo tavanneensa vuoden 2001 kisoissa tuottajansa Rocket Boyn eli Steen1:n ja saaneensa nopeasti sen jälkeen levytyssopimuksen BMG:lle.
– Mä oon viettänyt tänä vuonna mun ekan EP:n Baggy Pants Comicin 20-vuotisjuhlavuotta ja tämä on ollut paras vuosi! Palasin rakastamani räpin pariin, oon julkaissut kolme soolobiisiä, ollut mukana parilla fiittibiisillä ja liuta muita vierailuja on jo sovittuna! On ollut siistiä päästä tutustumaan uuden sukupolven huipputekijöihin ja hengailla uudestaan vanhojen räppikavereiden kanssa. Paluu Rap SM -tuomariksi kruunaa vuoden, Yavis hehkuttaa.
Juno on yhtä lailla pysytellyt kiireisenä, sillä Young Simmons Musicin pyörittäjän diskografia laajeni keväällä albumeilla Eden ja Henkosii & Henkevii. Jälkimmäisellä kuultiin yksi Yaviksen mainitsemista fiittibiiseistä eli Täynnä hyvää, joka peräänkuuluttaa muutosta asenteisiin naisia kohtaan Yaviksen, Valman ja Mon-Salan tuella.
Maailman ja hiphop-kulttuurin muutosten keskellä Rap SM on onnistunut pitämään paikkansa ja muodostumaan Suomen pitkäikäisimmäksi säännöllisesti järjestettäväksi hiphop-tapahtumaksi. Yavis pitää freestyle-battleja edelleen ultimaattisena taiteenlajina genren sisällä.
– Battlet on oma tärkeä lajinsa. Ilman tapahtuman jatkuvuutta uskollisena lajin perinteille oleellinen osa kulttuuria jäisi toteutumatta.
Yaviksen mukaan hänen aloittaessaan kaikkien ämseiksi itseään kutsuvien ”kuului” ottaa osaa saiffereihin ja harrastaa battleja. Nykyään samanlaisia odotuksia ei enää ole, mutta harrastajien työmoraali on entistä korkeampi samalla kun lajia treenataan aivan eri tasolla ja meiningillä.
Tältä pohjalta Yavis ja Juno odottavatkin tämänvuotisilta kisoilta kovaa tasoa. Skabat vaativat tuomareilta asiantuntemuksen lisäksi hyviä istumalihaksia, sillä kiinnostus kilpailuja kohtaan on ollut suurta ja sen seurauksena osallistujia on todella paljon.
Tulevaisuudessa joku heistä saatetaan nähdä roustattavana tapahtumassa. Ehkä useampikin?